βιογραφικό

Γιαννης Ξηρος - Βιο

Giannis Ksiros
H αρχή

O Γιάννης Ξηρός έβλεπε για πολλά χρόνια συχνά στα όνειρα του ότι πετούσε, μέχρι που το 1994 έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και ξεκίνησε να πετάει με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Ο αρχικός εκπαιδευτής του ήταν ο Στάθης Μπούρδης, ένας πρώην πιλότος αετού που έφερε από τους πρώτους στην Ελλάδα το αλεξίπτωτο πλαγιάς, παίρνοντας μαζί του το 1989 ένα αλεξίπτωτο με τον υπόλοιπο εξοπλισμό από την Αυστρία.

Το 2000 αποφάσισε να συμμετέχει σε αγώνες και έτσι έπρεπε να κατέχει δίπλωμα. Δίνει λοιπόν για το πρώτο του δίπλωμα και το 2001 στον πρώτο του αγώνα αποστάσεων που συμμετείχε στο Μουζάκι Τρικάλων κερδίζει την 1η θέση στην Β κατηγορία και το πρώτο του κύπελλο. Το 2003 στα Γεράνεια κερδίζει την δεύτερη του πρωτιά σε αγώνα προσγείωσης ακριβείας. Έκτοτε έχει κερδίσει πολλές φορές μία από τις τρεις πρώτες θέσεις σε διάφορους αγώνες κυπέλλου ή πρωταθλήματος και έχει συμμετάσχει σε πρωταθλήματα διαφόρων χωρών όπως Ρωσίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Ουκρανίας, Ουγγαρίας.

Giannis Ksiros 2

Αφού έδωσε εξετάσεις και πήρε όλα τα απαραίτητα διπλώματα, έντεκα χρόνια από τότε που πρωτοπέταξε με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, έγινε εκπαιδευτής το 2005 και από τότε έχει δημιουργήσει τη σχολή αλεξιπτώτου πλαγιάς Paragliding Fun που δραστηριοποιείται στη Φωκίδα και έχει εκπαιδεύσει πιλότους από τη Φωκίδα και εκτός νομού. Το 2007 δημιουργεί με άλλους πιλότους της Φωκίδας αλλά και των όμορων Νομών την αερολέσχη Φωκίδας και Στερεάς Ελλάδας την «Α.ΦΩ.ΣΤ.ΕΛ» στην οποία είναι πρόεδρος. Με την αερολέσχη έχει διοργανώσει πολλά φεστιβάλ αλεξιπτώτου πλαγιάς, ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα προσγείωσης ακριβείας, δύο πανελλήνια πρωταθλήματα και ένα προπαγκόσμιο κύπελλο. Στόχος να οργανωθεί και ένα παγκόσμιο κύπελλο.

Από το 2008 εκπροσωπεί την Ελλάδα αγωνιζόμενος με την εθνική σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα με δικά του έξοδα. Το 2010 στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Abtenau της Αυστρίας κατέκτησε την 36η θέση και το 2011 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Piedrahita της Ισπανίας κατέκτησε την 22η θέση ανάμεσα σε 150 αγωνιζόμενους. Ήταν οι πρώτες φορές από το 1992, που συμμετέχει η χώρα μας σε αντίστοιχους αγώνες, που αθλητής της κατέλαβε θέση κάτω από τη 50η.

Giannis Ksiros 5

Έκτοτε ο Γιάννης έχει αναδειχθεί κυπελλούχος κάθε φορά που συμμετείχε σε πανελλήνια κύπελλα και έχει επίσης κατακτήσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα πέντε φορές το 2012, 2013, 2014 2016 και το 2017 που αγωνίστηκε για τελευταία φορά. Επίσης έχει καταλάβει την 2η θέση δύο φορές και μία την 3η σε τρία προπαγκόσμια κύπελλα από τα τέσσερα που έχει συμμετέχει και που διοργανώθηκαν στα Σκόπια και την Ελλάδα το 2011 και το 2010 και 2015 αντίστοιχα.

Το 2010 έγραψε το τρίτο κατά σειρά βιβλίο που έχει γραφτεί στα Ελληνικά, για το αλεξίπτωτο πλαγιάς, αλλά και το μοναδικό που μπορεί να βρει κάποιος πιλότος ακόμη με τίτλο Πρακτικός Οδηγός Αλεξιπτώτου Πλαγιάς. Το βιβλίο μοιράστηκε δωρεάν στους πιλότους που είχαν έρθει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ακριβείας το 2001 και έκτοτε δίνεται σε όποιον αναζητήσει την βοήθεια της εμπειρίας του Γιάννη μέσω των γραπτών κειμένων του.

Ο Γιάννης επίσης προσφέρει τις γνώσεις του με σεμινάρια που διοργανώνει κατά καιρούς, είτε για την διάνυση αποστάσεων, σε όσους πιλότους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις συγκεκριμένες τεχνικές τους για να πετύχουν την διάνυση μεγάλων αποστάσεων, αλλά και για να κατανικήσουν τις όποιες φοβίες τους που στέκονται ανασταλτικοί παράγοντες σε αυτό το στόχο.

Επίσης με διαφορετικά σεμινάρια βοηθάει τους πιλότους να αυξήσουν τις ικανότητες τους να πετάνε περισσότερο με ενεργητική ασφάλεια διδάσκοντας τους ασκήσεις που βοηθούν στον τομέα αυτό αφού βελτιώνουν τις τεχνικές συγκράτησης της πτέρυγας. Επίσης σεμινάρια siv που οδηγούν τους πιλότους να εμπιστεύονται περισσότερο την πτέρυγα και τον εαυτό τους, μαθαίνοντας τους πως αντιδρά η πτέρυγα σε τυχόν προβλήματα, αλλά και ποια πρέπει να είναι η σωστή αντίδραση των ίδιων ανά περίπτωση.

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟΥ ΠΛΑΓΙΑΣ

Σκοπός του Πρακτικού Οδηγού Αλεξίπτωτου πλαγιάς είναι να βοηθήσει τους νέους πιλότους να εξελιχθούν σε καλύτερους και ασφαλέστερους πιλότους, αλλά και να προσέχουν τις κακοτοπιές ώστε να αποφύγουν άσχημες εμπειρίες στον αέρα ή ακόμα να τους συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ο λόγος που τιτλοφορείται «Πρακτικός Οδηγός» έχει να κάνει με τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων που άπτονται του αλεξιπτώτου πλαγιάς που επικεντρώνεται περισσότερο στην καθημερινή πρακτική εφαρμογή των γνώσεων σχετικά με το parapente και λιγότερο με θέματα που αναλύουν σε βάθος θέματα πχ αεροδυναμικής, μετεωρολογίας, κατασκευαστικών υλικών και ιδιοτήτων τεφιγραμμάτων πρόβλεψης καιρού κλπ. που κάνουν το διάβασμα περισσότερο δύσκολο ή και βαρετό από ανθρώπους που δεν έχουν μάθει να διαβάζουν ιδιαίτερα στη ζωή τους.

Paragliding Fun: Εκπαίδευση & διθέσιες πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη Φωκίδα.
Τηλ.: +30 6942 063154
E-mail: jxiros@hotmail.com