Skip to main content

ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΑ/XC ή Τρίτη σχολή

Ο πιλότος που έχει μάθει να χρησιμοποιεί με ευχέρεια τα ανοδικά «δυναμικά» και κυρίως θερμικά ρεύματα είναι έτοιμος, εφόσον το θελήσει, να μάθει τις τεχνικές που θα τον βοηθήσουν να διανύσει μεγάλες αποστάσεις πάνω από βουνά και κάμπους, αλλάζοντας νομούς ακόμη και περιφέρειες, με μόνη την βοήθεια των ανοδικών ρευμάτων. Για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος θα χρειαστεί να πετάξουν ο καθένας με το αλεξίπτωτο του μαζί με τον εκπαιδευτή, ώστε να τον εκπαιδεύσει πώς θα ταξιδεύει από θερμικό σε θερμικό, από μια βουνοπλαγιά σε μια άλλη, πως θα διασχίσει τους κάμπους, πως θα διαχειριστεί τις επίγειες και θαλάσσιες αύρες, πότε και γιατί θα πετάξει πιο γρήγορα και πότε πιο συντηρητικά, πότε πρέπει και πότε όχι να εξαντλήσει ένα ανοδικό ρεύμα, πότε θα πρέπει να φτάσει μέχρι την βάση ενός νέφους και πότε να το εγκαταλείψει νωρίτερα και σε πιο ύψος, πότε θα επιλέξει να πετάξει στην υπήνεμη πλευρά ενός βουνού και άλλα πολλά. Όλα αυτά βέβαια παράλληλα με την θεωρητική διδασκαλία που προηγείται αλλά και ακολουθεί τις πτήσεις. Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την διάνυση αποστάσεων και για την βίωση της πεμπτουσίας του αλεξιπτώτου πλαγιάς, που είναι η απόλαυση της πτήσης, θαυμάζοντας από μοναδικές οπτικές γωνίες ορθοπλαγιές, βουνοκορφές, οροσειρές, λίμνες, θάλασσες, κάμπους, κόλπους και πόλεις συμπορευόμενοι με τις δυνάμεις της φύσης, τα ανοδικά ρεύματα και τον γενικό άνεμο, αλλά και πολλά αρπακτικά και άλλου είδους πουλιά. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει και το αλεξίπτωτο πλαγιάς άθλημα καθώς η διάνυση αποστάσεων με ένα κομμάτι ύφασμα αποτελεί άθλο. Για να καταφέρει κάποιος να διανύει, ως αυτόνομος πιλότος, μεγάλες αποστάσεις θα πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον 5-7 μαθήματα ανεμοπορίας με τον εκπαιδευτή και παράλληλα θεωρητικά μαθήματα.

ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΑ/XC ή Τρίτη σχολή
ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΑ/XC ή Τρίτη σχολή

Η Φωκίδα και η ευρύτερη περιοχή της αποτελεί τον ιδανικότερο τόπο για να εκπαιδευτεί κάποιος σε πτήσεις τέτοιου είδους και οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ’ αρχήν έχει την μοναδική δυνατότητα πανελλαδικά να «δουλεύει» όλο το χρόνο. Δηλαδή να έχει θερμική δραστηριότητα ακόμη και το χειμώνα, ακόμη και όταν έχει βρέξει καταρρακτωδώς μόλις λίγες ώρες πριν. Ο λόγος οφείλεται στο έδαφος της που, ιδιαίτερα στην νότια πλευρά του Παρνασσού, δεν αποτελείται από μεγάλες πεδιάδες που πρέπει να στεγνώσουν πρώτα για να δημιουργήσουν θερμικά ανοδικά. Η βραχώδης σύνθεση του βοηθάει πολύ στην γρήγορη και επί μακρόν δημιουργία θερμικών καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα, όταν όλες οι άλλες περιοχές της ενδοχώρας σταματάνε να πετάνε με αξιώσεις από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλιο. Έτσι η Φωκίδα πετάει και τον μισό «ανενεργό» χρόνο με θερμικά, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα απλά περιμένει να ξαναέρθει η Άνοιξη για να θυμηθεί τι σημαίνει θερμικά και διάνυση αποστάσεων με την χρήση τους. Αυτό ευνοεί όχι μόνο στο να μπορέσει να εκπαιδευτεί κάποιος και στους μήνες που δεν πετάνε άλλες περιοχές και μάλιστα με ηπιότερες συνθήκες, αλλά και στο να διατηρεί επαφή με την θερμική πτήση και την διάνυση αποστάσεων και έτσι να μην μένει αποκομμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον συγκεκριμένο τρόπο πτήσης, που φυσικά βελτιώνεται όσο περισσότερο παραμένουμε «ζεστοί».

ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΑ/XC ή Τρίτη σχολή

Η Φωκίδα εκτός από την νότια παραθαλάσσια πλευρά της, αποτελείται από πολύ ψηλά βουνά ύψους 2500 μέτρων που τα συνδέουν ανάμεσα τους συνήθως μικρές κοιλάδες και πεδιάδες, αλλά και χαμηλότερα βουνά ύψους λίγο πάνω από τα 1000 μέτρα που σβήνουν στον Κορινθιακό κόλπο. Γκιώνα, Παρνασσός, Βαρδούσια και Οίτη είναι οι τέσσερες οροσειρές της που δημιουργούν θερμικά που μας ανεβάζουν, από την Άνοιξη και μετά, πάνω από τα 3000μ, με μεγάλη ποικιλία πτητικών διαδρομών και απογειώσεων που κοιτάζουν προς κάθε κατεύθυνση και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την περιοχή την καλύτερη για την διάνυση αποστάσεων. Αφετηρία αποτελεί η Γκιώνα και η νέα τεσσάρων στρεμμάτων απογείωση της στην νοτιοανατολική της πλευρά, λίγο πάνω από την Αγ.Ευθυμία μόλις 20 λεπτά από Ιτέα και Άμφισσα, ένα μέρος προικισμένο με μεγάλα δυνατά θερμικά, που ξεκινάει να δουλεύει από νωρίς καθώς κοιτάζει ανατολικά. Και όσο πιο νωρίς απογειωθείς τόσο περισσότερη απόσταση μπορείς να διανύσεις. Οι πιλότοι μπορούν να ταξιδέψουν βόρεια την οροσειρά της μέχρι την κορυφή της Πυραμίδα αφού περάσουν πάνω από την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων αυτή της Συκιάς με ύψος 1200μ γεμάτη αγριοκάτσικα και με θέα που κόβει την ανάσα! Από εκεί μπορεί να συνεχίσει βορειότερα στην Οίτη μέχρι λίγο πριν την Λαμία, να πάει δυτικότερα στα πανέμορφα και επιβλητικά Βαρδούσια, και να συνεχίσει ανατολικά προς τα βουνά Παρνασσό και Καλλίδρομο περνώντας από τον κάμπο της Αμφίκλειας και να επιστρέψει στην παραλία, περνώντας πάνω από την Αράχωβα και την Δεσφίνα κάνοντας ένα τεράστιο κύκλο βουνών και συνδυάζοντας τις πανύψηλες κορυφές με το απολαυστικό «σβήσιμο» της πτήσης του κάνοντας μια γαλήνια και απολαυστική αεροκρουαζιέρα πάνω από τα μικροσκοπικά νησάκια και τα γαλάζια νερά της θάλασσας της Ιτέας. Και μετά από μια τέτοια περιπετειώδη βόλτα στην Φωκίδα και τους όμορους νομούς της να πετάξει όλα αυτά τα ρούχα που τον κράταγαν ζεστό στα μεγάλα υψόμετρα που βρισκόταν και να βουτήξει στα ζεστά νερά της παραλίας που μόλις προσγειώθηκε. Οι λόγοι αυτοί είναι που κάνουν την Φωκίδα μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο αφού πουθενά στο βόρειο ημισφαίριο δεν πετάς με θερμικά ολόκληρο το χρόνο ούτε συνδυάζεται πτήση αξιώσεων σε τέτοια ύψη και με δυνατότητα διάνυσης τέτοιων αποστάσεων με παραθαλάσσια κατάληξη.

Η εκμάθηση διάνυσης πτήσεων εδώ ανδρώνει τον πιλότο, δίνοντας του την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα, ώστε να μπορεί να είναι πανέτοιμος να εφαρμόσει τις αποκτημένες γνώσεις του σε οποιαδήποτε μεριά του πλανήτη και αν βρεθεί και έτσι να κατορθώσει να διανύσει τις μεγαλύτερες κατά το δυνατόν αποστάσεις. Ο Γιάννης, που πετάει στην περιοχή αυτή από το 1994, την γνωρίζει όσο κανείς άλλος και οι γνώσεις του που αποδεικνύονται κάθε χρόνο με τις πρωτιές που παίρνει στην ελεύθερη διάνυση αποστάσεων, αλλά και στους αγώνες διάνυσης αποστάσεων, καθώς και με την ιδιότητα του ως εκπαιδευτικός, είναι ο ιδανικός εκπαιδευτής για να μεταδώσει τις γνώσεις τους και σε άλλους πιλότους και να τους οδηγήσει στην σταδιακή πραγμάτωση του ονείρου τους, να πετάνε σαν πουλιά.

ουρανιο τοξο αλεξίπτωτο

Ακολουθήστε!

λογοτυπο
Νο 1 Extreme Δραστηριότητα στους Δελφούς. Αλεξίπτωτο πλαγιάς - Παραπέντε πτήση πάνω από τους Δελφούς, Αράχωβα (πέταξε πάνω απο τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών), Ιτέα & Καμμένα Βούρλα.
© Paraglidingfun. All rights reserved.
Powered by Grafisto.