Δελφοί διθέσιες πτήσεις όλο το χρόνο

ΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ

Δελφοί: μια από τις διασημότερες πόλεις της αρχαιότητας κτισμένη πάνω σε ένα κατακόρυφο βράχο 300 μέτρων που θυμίζει αυτούς των Μετεώρων. Υπήρξε η πόλη με το πιο φημισμένο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Θεωρήθηκε δε και ως "Ομφαλός της γης", δηλαδή το κέντρο του κόσμου. Πόλεις, βασιλιάδες αλλά και απλώς λαός απ’ όλα τα μέρη συνέρεαν για να μάθουν το τι επιφύλασσε το μέλλον από την περίφημη "Πυθία" που ήταν η ιέρεια του θεού Απόλλωνα. Οι Δελφοί συγκέντρωσαν πλούτο και αυτό οδήγησε στην κατασκευή υπέροχων κτισμάτων όπως οι ναοί του Απόλλων και της Προναίας Αθηνάς, του σταδίου, του θεάτρου, του γυμναστηρίου. Στο μουσείο των Δελφών υπάρχει και το περίφημο ορειχάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου.

Οι Δελφοί είναι ιδανικό μέρος για αλεξίπτωτο πλαγιάς όλο το χρόνο. H απογείωση γίνεται κατηφορίζοντας προς Χρισσό και Ιτέα, στα 500μ ύψος. Θα απολαύσετε τις ορθοπλαγιές και τα πανέμορφα βράχια των Δελφών ενώ μπροστά σας απλώνεται ο τεράστιος ελαιώνας και πιο κάτω ο Κρισσαίος κόλπος της Ιτέας. Θα δείτε από ψηλά την πόλη των Δελφών, τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και το περίφημο "δελφικό τοπίο" που λόγω της ομορφιάς του έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε αλλοίωση του από ανθρώπινες κατασκευές και παρεμβάσεις

δελφοι αρχαιο μονοπατι
δελφοι αλεξιπτωτο πλαγιας πανω απο τον αρχαιολογικο χωροΗ πτήση σας μπορει να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Επίσης σε όσους αρέσει η πεζοπορία θα μπορέσουν να περπατήσουν στα αρχαία μονοπάτια, όπως το λιθόκτιστο μονοπάτι που κατεβαίνει στους Δελφούς από το λιβάδι του Παρνασσού ή το μονοπάτι που οδηγεί από τους Δελφούς ως τη Κίρρα που ήταν το λιμάνι της εποχής. Τέλος σε απόσταση πέντε λεπτών από τη πόλη μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το μοναστήρι του προφήτη Ηλία που πρωτοχτίστηκε το 1019 μ.Χ. κάηκε από τους Τούρκους το 1825 και ξανακτίστηκε αυτή τη φορά με το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του που αφήνει άφωνους τους επισκέπτες με την λεπτομέρεια της δημιουργίας του.

Ανεμοπορία

ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΑ/XC ή Τρίτη σχολή

Ο πιλότος που έχει μάθει να χρησιμοποιεί με ευχέρεια τα ανοδικά «δυναμικά» και κυρίως θερμικά ρεύματα είναι έτοιμος, εφόσον το θελήσει, να μάθει τις τεχνικές που θα τον βοηθήσουν να διανύσει μεγάλες αποστάσεις πάνω από βουνά και κάμπους, αλλάζοντας νομούς ακόμη και περιφέρειες, με μόνη την βοήθεια των ανοδικών ρευμάτων. Για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος θα χρειαστεί να πετάξουν ο καθένας με το αλεξίπτωτο του μαζί με τον εκπαιδευτή, ώστε να τον εκπαιδεύσει πώς θα ταξιδεύει από θερμικό σε θερμικό, από μια βουνοπλαγιά σε μια άλλη, πως θα διασχίσει τους κάμπους, πως θα διαχειριστεί τις επίγειες και θαλάσσιες αύρες, πότε και γιατί θα πετάξει πιο γρήγορα και πότε πιο συντηρητικά, πότε πρέπει και πότε όχι να εξαντλήσει ένα ανοδικό ρεύμα, πότε θα πρέπει να φτάσει μέχρι την βάση ενός νέφους και πότε να το εγκαταλείψει νωρίτερα και σε πιο ύψος, πότε θα επιλέξει να πετάξει στην υπήνεμη πλευρά ενός βουνού και άλλα πολλά. Όλα αυτά βέβαια παράλληλα με την θεωρητική διδασκαλία που προηγείται αλλά και ακολουθεί τις πτήσεις. Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την διάνυση αποστάσεων και για την βίωση της πεμπτουσίας του αλεξιπτώτου πλαγιάς, που είναι η απόλαυση της πτήσης, θαυμάζοντας από μοναδικές οπτικές γωνίες ορθοπλαγιές, βουνοκορφές, οροσειρές, λίμνες, θάλασσες, κάμπους, κόλπους και πόλεις συμπορευόμενοι με τις δυνάμεις της φύσης, τα ανοδικά ρεύματα και τον γενικό άνεμο, αλλά και πολλά αρπακτικά και άλλου είδους πουλιά. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει και το αλεξίπτωτο πλαγιάς άθλημα καθώς η διάνυση αποστάσεων με ένα κομμάτι ύφασμα αποτελεί άθλο. Για να καταφέρει κάποιος να διανύει, ως αυτόνομος πιλότος, μεγάλες αποστάσεις θα πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον 5-7 μαθήματα ανεμοπορίας με τον εκπαιδευτή και παράλληλα θεωρητικά μαθήματα.

ανεμοπορία με την paragliding fun
εκπαιδευση ανεμοποριας με αλεξιπτωτο πλαγιας

Η Φωκίδα και η ευρύτερη περιοχή της αποτελεί τον ιδανικότερο τόπο για να εκπαιδευτεί κάποιος σε πτήσεις τέτοιου είδους και οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ’ αρχήν έχει την μοναδική δυνατότητα πανελλαδικά να ‘’δουλεύει’’ όλο το χρόνο. Δηλαδή να έχει θερμική δραστηριότητα ακόμη και το χειμώνα, ακόμη και όταν έχει βρέξει καταρρακτωδώς μόλις λίγες ώρες πριν. Ο λόγος οφείλεται στο έδαφος της που, ιδιαίτερα στην νότια πλευρά του Παρνασσού, δεν αποτελείται από μεγάλες πεδιάδες που πρέπει να στεγνώσουν πρώτα για να δημιουργήσουν θερμικά ανοδικά. Η βραχώδης σύνθεση του βοηθάει πολύ στην γρήγορη και επί μακρόν δημιουργία θερμικών καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα, όταν όλες οι άλλες περιοχές της ενδοχώρας σταματάνε να πετάνε με αξιώσεις από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλιο. Έτσι η Φωκίδα πετάει και τον μισό ‘’ανενεργό’’ χρόνο με θερμικά, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα απλά περιμένει να ξαναέρθει η Άνοιξη για να θυμηθεί τι σημαίνει θερμικά και διάνυση αποστάσεων με την χρήση τους. Αυτό ευνοεί όχι μόνο στο να μπορέσει να εκπαιδευτεί κάποιος και στους μήνες που δεν πετάνε άλλες περιοχές και μάλιστα με ηπιότερες συνθήκες, αλλά και στο να διατηρεί επαφή με την θερμική πτήση και την διάνυση αποστάσεων και έτσι να μην μένει αποκομμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον συγκεκριμένο τρόπο πτήσης, που φυσικά βελτιώνεται όσο περισσότερο παραμένουμε ‘’ζεστοί’’.

ανεμοπορία στη φωκιδα
paraglidingfun xc σε ουρανιο τοξο

Η Φωκίδα εκτός από την νότια παραθαλάσσια πλευρά της, αποτελείται από πολύ ψηλά βουνά ύψους 2500 μέτρων που τα συνδέουν ανάμεσα τους συνήθως μικρές κοιλάδες και πεδιάδες, αλλά και χαμηλότερα βουνά ύψους λίγο πάνω από τα 1000 μέτρα που σβήνουν στον Κορινθιακό κόλπο. Γκιώνα, Παρνασσός, Βαρδούσια και Οίτη είναι οι τέσσερες οροσειρές της που δημιουργούν θερμικά που μας ανεβάζουν, από την Άνοιξη και μετά, πάνω από τα 3000μ, με μεγάλη ποικιλία πτητικών διαδρομών και απογειώσεων που κοιτάζουν προς κάθε κατεύθυνση και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την περιοχή την καλύτερη για την διάνυση αποστάσεων. Αφετηρία αποτελεί η Γκιώνα και η νέα τεσσάρων στρεμμάτων απογείωση της στην νοτιοανατολική της πλευρά, λίγο πάνω από την Αγ.Ευθυμία μόλις 20 λεπτά από Ιτέα και Άμφισσα , ένα μέρος προικισμένο με μεγάλα δυνατά θερμικά, που ξεκινάει να δουλεύει από νωρίς καθώς κοιτάζει ανατολικά. Και όσο πιο νωρίς απογειωθείς τόσο περισσότερη απόσταση μπορείς να διανύσεις. Οι πιλότοι μπορούν να ταξιδέψουν βόρεια την οροσειρά της μέχρι την κορυφή της Πυραμίδα αφού περάσουν πάνω από την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων αυτή της Συκιάς με ύψος 1200μ γεμάτη αγριοκάτσικα και με θέα που κόβει την ανάσα! Από εκεί μπορεί να συνεχίσει βορειότερα στην Οίτη μέχρι λίγο πριν την Λαμία, να πάει δυτικότερα στα πανέμορφα και επιβλητικά Βαρδούσια, και να συνεχίσει ανατολικά προς τα βουνά Παρνασσό και Καλλίδρομο περνώντας από τον κάμπο της Αμφίκλειας και να επιστρέψει στην παραλία, περνώντας πάνω από την Αράχωβα και την Δεσφίνα κάνοντας ένα τεράστιο κύκλο βουνών και συνδυάζοντας τις πανύψηλες κορυφές με το απολαυστικό ‘’σβήσιμο’’ της πτήσης του κάνοντας μια γαλήνια και απολαυστική αεροκρουαζιέρα πάνω από τα μικροσκοπικά νησάκια και τα γαλάζια νερά της θάλασσας της Ιτέας. Και μετά από μια τέτοια περιπετειώδη βόλτα στην Φωκίδα και τους όμορους νομούς της να πετάξει όλα αυτά τα ρούχα που τον κράταγαν ζεστό στα μεγάλα υψόμετρα που βρισκόταν και να βουτήξει στα ζεστά νερά της παραλίας που μόλις προσγειώθηκε. Οι λόγοι αυτοί είναι που κάνουν την Φωκίδα μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο αφού πουθενά στο βόρειο ημισφαίριο δεν πετάς με θερμικά ολόκληρο το χρόνο ούτε συνδυάζεται πτήση αξιώσεων σε τέτοια ύψη και με δυνατότητα διάνυσης τέτοιων αποστάσεων με παραθαλάσσια κατάληξη.

Η εκμάθηση διάνυσης πτήσεων εδώ ανδρώνει τον πιλότο, δίνοντας του την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα, ώστε να μπορεί να είναι πανέτοιμος να εφαρμόσει τις αποκτημένες γνώσεις του σε οποιαδήποτε μεριά του πλανήτη και αν βρεθεί και έτσι να κατορθώσει να διανύσει τις μεγαλύτερες κατά το δυνατόν αποστάσεις. Ο Γιάννης, που πετάει στην περιοχή αυτή από το 1994, την γνωρίζει όσο κανείς άλλος και οι γνώσεις του που αποδεικνύονται κάθε χρόνο με τις πρωτιές που παίρνει στην ελεύθερη διάνυση αποστάσεων, αλλά και στους αγώνες διάνυσης αποστάσεων, καθώς και με την ιδιότητα του ως εκπαιδευτικός, είναι ο ιδανικός εκπαιδευτής για να μεταδώσει τις γνώσεις τους και σε άλλους πιλότους και να τους οδηγήσει στην σταδιακή πραγμάτωση του ονείρου τους, να πετάνε σαν πουλιά.

Επικοινωνια

Επικοινωνήστε με τη Σχολή Αλεξιπτώτου Πλαγίας Paragliding Fun και τον Γιάννη Ξηρό. Στο email που θα στείλεται παρακαλώ συμπληρώστε και τηλέφωνο επικοινωνίας.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κινητό: 0030 6942 063154

Gallery ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

lepta ellada alexiptoto plagias
lepta ellada alexiptoto plagias
DSCN
amfissa paragliding
amfissa paragliding
delphi paragliding
galaxidi paragliding
itea paragliding
itea paragliding islands
itea paragliding islands
itea paragliding itea
jannis ksiros
jannis ksiros
jannis ksiros
jannis ksiros
jannis ksiros
jannis ksiros
krucevo win jannis ksiros
paragliding
paragliding above delphi site
paragliding eagle
paragliding parnassus
snow mountains paragliding
tandem flight child
tandem fligts delphi
tandem fligts delphi
tandem fligts delphi
tandem fligts delphi
tandem fligts delphi
view from- delphi after take off

Διθέσιες πτήσεις: Μια μοναδικη εμπειρια

Η εμπειρία είναι μοναδική και ανεπανάληπτη αφού θα σας δώσει την ευκαιρία, πρώτον (1) να νιώσετε πως είναι να νικάς την βαρύτητα Δεύτερον (2), θα απολαύσετε με άνεση το περιβάλλοντα χώρο, αντίθετα από ότι συμβαίνει όταν είσαστε σε αεροπλάνο. Τρίτον (3), έχετε τη δυνατότητα να απολύσετε με τον καλύτερο τρόπο ορθοπλαγιές, σπηλιές, αρπακτικά πουλιά, βουνοκορφές, κάμπους, θαλάσσιους κόλπους, παραλίες, πόλεις και αρχαιολογικούς χώρους με ένα τρόπο που μόνο τα πουλιά είχαν την δυνατότητα ως τώρα.

Η διθέσια πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς δεν χρειάζεται καμία απολύτως εξάσκηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε 1-2 βήματα για να βρεθείτε στον αέρα και άλλα τόσα κατά την προσγείωση. Κατά τη διαρκεια της πτήσης θα κάθεστε άνετα στο κάθισμα και θα μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες και βίντεο. Είναι μια αδρεναλινούχα εμπειρία που μετά την απογείωση μοιάζει με αεροβαρκάδα...Οι πιο τολμηροί μπορούν να ζητήσουν από τον πιλότο να σας κάνει μερικές ακροβατικές φιγούρες που θα αυξήσουν τα G και θα σας μεταφέρουν σε ένα «privet» Λούνα Παρκ. Έτσι από αεροβαρκάδα μεταμορφώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σε white water rafting, από ποδηλατάδα σε downhill και από τρέξιμο σε parkour.

διθεσιες πτησεις με την paragliding fun
δελφοι αλεξιπτωτο πλαγιας πανω την πόλη

ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΘΕΣΙΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Δελφοί: μια από τις διασημότερες πόλεις της αρχαιότητας κτισμένη πάνω σε ένα κατακόρυφο βράχο 300 μέτρων που θυμίζει αυτούς των Μετεώρων. Υπήρξε η πόλη με το πιο φημισμένο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Θεωρήθηκε δε και ως "Ομφαλός της γης", δηλαδή το κέντρο του κόσμου. Πόλεις, βασιλιάδες αλλά και απλώς λαός απ’ όλα τα μέρη συνέρρεαν για να μάθουν το τι επιφύλασσε το μέλλον από την περίφημη "Πυθία" που ήταν η ιέρεια του θεού Απόλλωνα. Οι Δελφοί συγκέντρωσαν πλούτο και αυτό οδήγησε στην κατασκευή υπέροχων κτισμάτων όπως οι ναοί του Απόλλων και της Προναίας Αθηνάς, του σταδίου, του θεάτρου, του γυμναστηρίου. Στο μουσείο των Δελφών υπάρχει και το περίφημο ορειχάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου.

Οι Δελφοί είναι ιδανικό μέρος για παραπέντε όλο το χρόνο. H απογείωση γίνεται κατηφορίζοντας προς Χρισσό και Ιτέα, στα 500μ ύψος. Θα απολαύσετε τις ορθοπλαγιές και τα πανέμορφα βράχια των Δελφών ενώ μπροστά σας απλώνεται ο τεράστιος ελαιώνας και πιο κάτω ο Κρισσαίος κόλπος της Ιτέας. Θα δείτε από ψηλά την πόλη των Δελφών, τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και το περίφημο "δελφικό τοπίο" που λόγω της ομορφιάς του έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε αλλοίωση του από ανθρώπινες κατασκευές και παρεμβάσεις.

δελφοι αρχαιο μονοπατι
δελφοι αλεξιπτωτο πλαγιας πανω απο τον αρχαιολογικο χωρο

Η πτήση σας μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Επίσης σε όσους αρέσει η πεζοπορία θα μπορέσουν να περπατήσουν στα αρχαία μονοπάτια, όπως το λιθόκτιστο μονοπάτι που κατεβαίνει στους Δελφούς από το λιβάδι του Παρνασσού ή το μονοπάτι που οδηγεί από τους Δελφούς ως τη Κίρρα που ήταν το λιμάνι της εποχής. Τέλος σε απόσταση πέντε λεπτών από τη πόλη μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το μοναστήρι του προφήτη Ηλία που πρωτοχτίστηκε το 1019 μ.Χ. κάηκε από τους Τούρκους το 1825 και ξανακτίστηκε αυτή τη φορά με το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του που αφήνει άφωνους τους επισκέπτες με την λεπτομέρεια της δημιουργίας του.

ΔΙΘΕΣΙΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ - ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Η ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται η paragliding fun είναι η Φωκίδα και οι όμοροι νομοί της. Η περιοχή έχει πολλές απογειώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις των άνεμων και σχεδόν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της. Είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που έχετε τη δυνατότητα να πετάξετε με αλεξίπτωτο πλαγιάς όλο το χρόνο, ακόμα και το χειμώνα, με καλές συνθήκες και ικανά "ανοδικά" για να σας ταξιδέψουν όσο θέλετε. Η αναχώρηση για όλες τις απογειώσεις γίνεται από το Δήμο Δελφών λίγο έξω από την πόλη των Δελφών.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς - Περιοχές πτήσεων

Οργανώστε μια διθέσια πτήση με την σχολή paragliding fun. Δείτε παρακάτω τις περιοχές πτήσεων:

 • Δελφοί

  Δελφοί

  Απογειωθείτε από τα 500 μέτρα ύψος και απολαύστε από ψηλά τα πανέμορφα βράχια των Δελφών και τον αρχαιολογικό χώρο.

  Μάθε περισσότερα

 • Αράχωβα

  Αράχωβα

  Απογειωθείτε από τη θέση «Σταυρός» στα 1200 μέτρα ύψος. Η πτήση έχει θέα την Αράχωβα προ τα αριστερά και προς τα δεξιά τους Δελφούς.

  Μάθε περισσότερα

 • Ιτέα & Γαλαξίδι

  Ιτέα & Γαλαξίδι

  Ξεκινώντας από το Δεσφινιώτικο βουνό του «Κάτσικα» σε υψόμετρο 750 μέτρα, μπορεί κάποιος να απολαύσει μια αέρινη κρουαζιέρα πάνω από τα νησάκια.

  Μάθε περισσότερα

 • Άμφισσα

  Άμφισσα

  Πτήση από το λόφο «Κόφινα» στην Άμφισσα προσφέρει μια μοναδική οπτική στη θάλασσα και στον ελαιώνα που απλώνεται προς το νότο.

  Μάθε περισσότερα

 • Τριζόνια

  Τριζόνια

  Η πτήση πάνω από το νησί Τριζόνια, που τόσο ήθελε για την ομορφιά του να αγοράσει ο Ωνάσης, έχει μια απαράμιλλη ομορφιά.

  Μάθε περισσότερα

 • Λίμνη του Μόρνου

  Λίμνη του Μόρνου

  Η πτήση εδώ προσφέρει μοναδικές εικόνες της πανέμορφης λίμνης του Μόρνου, αλλά και του επιβλητικού ορεινού όγκου των Βαρδουσίων.

  Μάθε περισσότερα

Λίγα λόγια για το αλεξίπτωτο πλαγιάς

 • Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μια εφεύρεση των Γάλλων ορειβατών στα μέσα της δεκαετίας του 1970, θέλοντας να κατεβαίνουν από τα βουνά γρηγορότερα από ότι ανέβαιναν, ανακάλυψαν αυτόν τον τρόπο κατάβασης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αυτός ο τρόπος εξελίχθηκε σε αυτό που όλοι πια γνωρίζουμε ως αλεξίπτωτο πλαγίας ή παραπέντε που στα Γαλλικά σημαίνει το ίδιο. Έκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα και η εξέλιξη του συγκεκριμένου πια σπορ είναι απίστευτη σε σύγκριση με την πρώτη δεκαετία ύπαρξης του.

 • Το αλεξίπτωτο πλαγίας αποτελείται από ένα συνθετικό διπλό ύφασμα με ανοίγματα στο μπροστινό μέρος που επιτρέπουν στον αέρα να μπει μέσα εγκλωβίζοντας τον και να του δώσει το αεροδυναμικό σχήμα του. Το ύφασμα αυτό συνδέεται με σχοινάκια ή αλλιώς αρτάνες με το κάθισμα του πιλότου, ο οποίος κρέμεται με αυτά απ’ αυτό, δίνοντας το απαραίτητο βάρος για να μπορεί να πετάξει το αλεξίπτωτο και να κινηθεί προς τα εμπρός. Κάποια από αυτά τα σχοινάκια καταλήγουν σε δύο χειρολαβές, τα λεγόμενα φρένα, που αποτελούν το τιμόνι του αλεξιπτώτου. Τραβώντας κάποιο από τα δύο προς τα κάτω η πτέρυγα στρίβει προς την αντίστοιχη πλευρά, ενώ τραβώντας τα ταυτοχρόνως επιβραδύνουμε την ταχύτητα της και το χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο στην προσγείωση και στη συγκράτηση της πτέρυγας από αναταράξεις. Τα συγκεκριμένα σχοινάκια είναι κατασκευασμένα από Kevlar ή άλλο παρόμοιο υλικό, ειδικά στο να αντέχουν πολύ μεγάλο βάρος το καθένα και συνολικά το αλεξίπτωτο να αντέχει από 8G έως και 21G πίεσης! Έτσι αποκλείεται οποιαδήποτε περίπτωση ατυχήματος, όταν πετάει κάποιος με μια πτέρυγα που είναι κατασκευασμένη με τις διεθνείς προδιαγραφές ή από πιστοποιημένους ελεγκτές που διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα ελέγχου.

 • Για πετάξει κάποιος χρειάζεται τρία βασικά πράγματα:

  • την ειδικού υφάσματος πτέρυγα,
  • τα πολύ ανθεκτικά σχοινάκια από όπου κρέμεται
  • το κάθισμα στο οποίο κάθεται και από όπου κρέμεται μέσω ειδικών ιμάντων από την πτέρυγα.

  Σε αυτό το κάθισμα υπάρχει επιπρόσθετα και εφεδρικό αλεξίπτωτο καθέτου πτώσεως ή και μικρής κίνησης προς τα εμπρός, περίπου σαν και αυτά που χρησιμοποιούν όσοι κάνουν ελεύθερη πτώση από αεροπλάνα. Από το 2013 υπάρχουν και ειδικά κατασκευασμένα καθίσματα που μπορούν να πάρουν και δύο εφεδρικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να κουβαλάς και ένα τρίτο μπροστά σου. Το εφεδρικό ή τα εφεδρικά βοηθούν κυρίως στην ψυχολογική στήριξη του πιλότου, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο το να το χρειαστεί κάποιος και αυτό μόνο σε πολύ μεγάλο σφάλμα του πιλότου σε συνάρτηση δυνατού ανέμου. Εξάλλου το αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελεί από μόνο του ένα αλεξίπτωτο και διαφέρει εντελώς από το αεροπλάνο, το ελικόπτερο, τον αετό και από οποιαδήποτε άλλη σταθερή πτητική συσκευή. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορεί και επανέρχεται από μόνο του σε περίπτωση που κλείσει και για το λόγο αυτό πιστοποιείται και κατηγοριοποιείται ως προς την παθητική του ασφάλεια από ειδικούς οργανισμούς σε πέντε κατηγορίες. Όσο μικρότερη κατηγορία επιλέγεις τόσο μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια έχεις, αλλά και τόσο μικρότερες επιδόσεις και το αντίθετο. Η παθητική ασφάλεια ελαττώνεται καθώς ανεβαίνεις κατηγορίες και εξισορροπείται από την εμπειρία του πιλότου, που την αντικαταστεί με τις χειριστικές του ικανότητες και την πτητική του εμπειρία και δυνατότητα.

Paragliding Fun: Εκπαίδευση & διθέσιες πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη Φωκίδα.
Τηλ.: +30 6942 063154
E-mail: jxiros@hotmail.com